JUŻ W KIOSKU

Królują wśród wędlin

2012-01-09 00:00:00

Ocena:

0/5 | 0 głosów

Każdy region w Polsce może poszczycić się produktami spożywczymi wysokiej jakości i o wyjątkowych cechach wynikających z pochodzenia i tradycyjnej lub specjalnej metody produkcji. Również w województwie świętokrzyskim z powodzeniem można takowe znaleźć. Niektóre z nich zostały wpisane na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych, a jeszcze inne uzyskały specjalne oznaczenia europejskie. Są zatem kulinarną wizytówką regionu. W powiecie starachowickim na Liście Produktów Tradycyjnych zarejestrowanych jest 7 produktów, w tym aż pięć z Wąchocka.

„…W wielkim sekrecie, osnute dymem dębowo-olchowym niespiesznie powstają wyjątkowe specjały. Mistrzowskie receptury przechodzące od 1933 roku z ojca na syna oraz znakomite przyprawy – to tajemnica ich wybornego smaku i aromatu”. Firma Pana Pawła Nowaka, jako jedna z niewielu na dzisiejszym rynku, oparła swoje przetwórstwo na przepisach starych. Kultywuje głęboko zakorzenione tradycje rodzinne sięgające lat 30. ubiegłego wieku. Dzięki naturalnym przyprawom i pilnie strzeżonym recepturom przekazywanym z pokolenia na pokolenie, wyroby „od Nowaka” cechują się nie tylko szlachetnym smakiem, ale również najwyższą jakością i pełnią walorów odżywczych.

Wędliny z Wąchocka to utrwalone przez odpowiednie zabiegi konserwacyjne
– solenie, peklowanie, gotowanie czy wędzenie – przetwory i wyroby mięsne. Jak zgodnie stwierdzają badacze i naukowcy naszej kulinarnej przeszłości, należały do specjalności kuchni polskiej od słowiańskich czasów. Dziś popyt na produkty robione w rodzinnych firmach (prosto od rzeźnika) staje się coraz powszechniejszy. Decydują o tym wieloletnie doświadczenie i sprawdzone receptury przekazywane sobie przez kolejne pokolenia.
A wyroby z Wąchocka są tak smaczne, że zdobyły już wiele nagród i wyróżnień w kulinarnych konkursach. W 2010 roku na Listę Produktów Tradycyjnych zostało wpisanych 5 produktów z Zakładu Wyrobów Wędliniarskich. Wszystko zaczęło się od Sandomierza, od konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, do którego wystartowali w 2007 roku z salcesonem wiejskim ozorkowym, zdobywając I nagrodę w kategorii produktu pochodzenia zwierzęcego. Rok później został on zauważony przez Kapitułę Krajową konkursu i otrzymał najwyższe wyróżnienie – „Perłę”. Udział w jego kolejnych edycjach oraz innych branżowych rankingach wyłoniły kolejne produkty, które dzisiaj zarejestrowane są na Liście Produktów Tradycyjnych. Były i inne nagrody, np. w 2008 r. w Raciborzu zakład zdobył I miejsce za najlepszy wyrób okazjonalny w konkursie „Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja”.
W 2009 r. został nagrodzony pucharem MR i RW dla najlepszego producenta wędlin w tym samym konkursie. Ważnym akcentem było też otrzymanie „Znaku jakości Echa Dnia” za szynkę sznurowaną z Wąchocka w 2010, w konkursie „Nasze dobre Świętokrzyskie”.
Dzisiaj jest członkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Może posługiwać się logo „Dziedzictwo Kulinarne – Świętokrzyskie”. To się dobrze kojarzy i stanowi reklamę dla firmy. Dzięki Sieci może korzystać z różnego rodzaju promocji, wyjazdów edukacyjnych i warsztatów. W sklepach, których właścicielem jest pan Paweł Nowak, są wydzielone stoiska
z produktami wytwórców z sieci. Są też i te ekologiczne.

Prezentujemy produkty z Wąchocka, które znalazły się na Liście Produktów Tradycyjnych.


Salceson ozorkowy wiejski

Produkt zaliczany do grupy wyrobów podrobowych. Cechuje go specyficzny,
łagodny smak i dość intensywny czosnkowy zapach. Jest lekko wilgotny, o barwie jasnoróżowej, co doskonale widać po przekrojeniu, wszystkie składniki są pokrojone w kostkę i równomiernie w nim rozmieszczone. Otrzymał nagrodę krajową „Perła 2008” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Szynka sznurowana wąchocka

Produkt zaliczany do grupy wędzonek. Szynkę cechuje specyficzny smak i zapach charakterystyczny dla szynki gotowanej, wędzonej z delikatnym bukietem zastosowanych przypraw. Nagrodzona w konkursie wędliniarskim „Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja”.


Kiełbasa swojska wąchocka – hycowana

To wyrób wędliniarski z grupy kiełbas średnio rozdrobnionych niskowydajnych. Wędzona w gorącym dymie z drewna liściastego, olchowo-dębowego, dzięki czemu ma wyjątkowy zapach i smak, w którym wyczuwalne są także naturalne przyprawy, a zwłaszcza czosnek.


Polędwica tradycyjna z Wąchocka

Produkt zaliczany do grupy wędzonek, w smaku i zapachu wyczuwalne są przyprawy i zioła zastosowane do marynaty. Jest soczysta i krucha, wędzona drewnem dębowym. Nagrodzona w konkursie wędliniarskim „Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja”.

Kiełbasa biała parzona z Wąchocka

Produkt zaliczany do grupy kiełbas średnio rozdrobnionych niskowydajnych, wytworzony z wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego. Nie jest to wyrób wędzony, ani też peklowany. W smaku silnie wyczuwalne są naturalne przyprawy. Zdobył nagrodę w konkursie wędliniarskim „Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja”.

Smacznego!

INNE ARTYKUŁY Z TEGO DZIAŁU
Bezkonkurencyjni biegacze [ARTYKUŁ ARCHIWALNY]

2022-08-03

Bezkonkurencyjni biegacze [ARTYKUŁ ARCHIWALNY]

W Żywcu (woj. śląskie) 13 października br. odbyły się III Mistrzostwa Polski Władz Samorządowych w biegu na dystansie 5 km. Startowali w nich radni i pracownicy samorządowi z całej Polski. Pierwsze miejsce zajął Sylwester Dudek - radny gminy Brody - z czasem 16.58 (rekord życiowy). Był to wspaniały sukces członka Komisji Oświaty i Sportu, prezesa Klubu Biegacza „Rudnik”, za który  otrzymał puchar, dyplom oraz nagrody rzeczowe. 
Pasowanie na pierwszaka [ARTYKUŁ ARCHIWALNY]

2022-08-03

Pasowanie na pierwszaka [ARTYKUŁ ARCHIWALNY]

Pierwszoklasiści ze Szkoły Podstawowej w Brodach, przeżywali 19 października br. pierwsze wielkie święto w swej uczniowskiej karierze. Tego dnia zostali oficjalnie pasowani wielkim ołówkiem na pełnoprawnych uczestników szkolnej społeczności. 
Nie/pewnie jak w banku [ARTYKUŁ ARCHIWALNY]

2022-08-03

Nie/pewnie jak w banku [ARTYKUŁ ARCHIWALNY]

Awaria systemu komputerowego na trzy dni sparaliżowała pracę BIG Banku. Ucierpieli na tym szczególnie klienci, którzy akurat potrzebowali większej gotówki. Uszczerbku zarazem doznało powiedzenie: pewne jak w banku. 
Wspólna przyszłość z MAN [ARTYKUŁ ARCHIWALNY]

2022-08-03

Wspólna przyszłość z MAN [ARTYKUŁ ARCHIWALNY]

Nowoczesne warsztaty szkolne w spółce Star-Trucks są już do dyspozycji uczniów. W ich uroczystym przekazaniu, 15 bm., oprócz szefów firmy uczestniczyły władze powiatu, przedstawiciele kuratorium oświaty, nauczyciele oraz  uczniowie z rodzicami.

2022-08-03

"Od ziarna do chleba" [ARTYKUŁ ARCHIWALNY]

Dosyć niecodzienne wycieczki edukacyjne odbyli uczniowie klas trzecich Szkoły Podstawowej nr 11 w Starachowicach: Małgorzata Gawęcka i Beata Kroczek z wychowankami III c i III b odwiedziły piekarnię Władysława Mierzwy w Starachowicach, a Anna Kaniewska z kl. III a piekarnię Czesława i Renaty Szmalców w Pawłowie.
Sztuka gimnazjalistów [ARTYKUŁ ARCHIWALNY]

2022-08-03

Sztuka gimnazjalistów [ARTYKUŁ ARCHIWALNY]

Szkoła-widmo [ARTYKUŁ ARCHIWALNY]

2022-08-03

Szkoła-widmo [ARTYKUŁ ARCHIWALNY]

1 września rok szkolny w Krzyżanowicach, gmina Iłża, rozpoczęli uczniowie dwóch szkół podstawowych. Spór, który rozpoczął się wraz z reformą edukacji może doprowadzić do tego, że wkrótce nie będzie tam żadnej. 
Ludowe strofy [ARTYKUŁ ARCHIWALNY]

2022-08-03

Ludowe strofy [ARTYKUŁ ARCHIWALNY]

Coraz większą popularność zyskuje zainicjowany przez Wojewódzki Dom Kultury w Kielcach Konkurs Recytatorski Świętokrzyskiej Poezji Ludowej. Konkurs przeznaczony jest dla uczniów kl. V i VI szkół podstawowych i gimnazjów. Współorganizatorem eliminacji rejonowych tegorocznej – już trzynastej edycji – było Starachowickie Centrum Kultury. 
Jak to na próbach było [ARTYKUŁ ARCHIWALNY]

2022-08-03

Jak to na próbach było [ARTYKUŁ ARCHIWALNY]

Gimnazjaliści 16 października br., a szóstoklasiści dwa tygodnie wcześniej  przymierzyli się do egzaminu, który czeka ich w przyszłym roku. Uczniowie i nauczyciele przyznawali, że niektóre z zadań były ponad możliwości zdających, np.: wykonywanie w pamięci niektórych obliczeń. Niejasne były również niektóre z procedur egzaminacyjnych.        
Na Bugaju stanął w ogniu dom [ARTYKUŁ ARCHIWALNY]

2022-08-03

Na Bugaju stanął w ogniu dom [ARTYKUŁ ARCHIWALNY]

W miniony czwartek pracownik magazynu wyrobów gotowych Fabryki Mebli AiB w Starachowicach zauważył o godz. 11.00 pożar w obiekcie. Znajdowały się w nim łatwopalne produkty: krzesła, fotele, lakiery, pianki i gąbki. Natychmiast zawiadomił dyżurnego Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Starachowicach. Na miejsce udały się dwie jednostki PSP. Wkrótce okazało się, że na pomoc trzeba wezwać jednostki Ochotniczych Straży Pożarnych wchodzące w skład kompani powiatowej PSP.