Słodko - słono, czyli Top Chef w Brodach

W numerze

Słodko - słono, czyli Top Chef w Brodach

Tym razem zadaniem uczestników zmagań konkursowych młodych kucharzy z gminy Brody było przygotowanie regionalnych sałatek i ciast. Wykazali się nie tylko znajomością smaku.

W Szkole Podstawowej w Brodach jury próbowało w tej odsłonie konkursu pysznych sałatek. Drużyny wykazały się niezwykłą organizacją pracy i precyzją przygotowanych potraw, więc nagrodzono wszystkich. Jednak najbardziej wymagającą konkurencją Top Chef były wypieki regionalne, kończące rywalizację. Dużym wyzwaniem było odpowiednie wyrobienie ciasta oraz wypieczenie go w nieznanym piekarniku. Aż trzy drużyny zdobyły maksymalną ilość punktów.

W klasyfikacji końcowej, na pierwszym miejscu uplasowały się dwie drużyny z Krynek, drugie miejsce ex aequo zajęli uczniowie ze szkół w Brodach i Dziurowie, natomiast trzecie przypadło młodym kucharzom z Adamowa i Lubieni. Nagrody odbiorą na finałowym spotkaniu 10 listopada br. w restauracji "Oczko"..

Konkurs pn. "Top Chef - młodzieżowy szef kuchni" organizuje stowarzyszenie "Brody nad Kamienną", dzięki dotacji Stowarzyszenia Rozwoju Wsi Świętokrzyskiej ze środków Lokalnej Strategii Rozwoju na lata 2014 - 2020.

(zaz)

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ