Pasaż przy ul. Skalistej oddany do użytku mieszkańców

Informator UM

Pasaż przy ul. Skalistej oddany do użytku mieszkańców

Nowy ciąg pieszo-rowerowy o długości blisko 300 mb, powstał w Starachowicach na odcinku od ul. Skalistej w kierunku do ul. Kopalnianej. Przedsięwzięcie do realizacji wybrali mieszkańcy w ramach Budżetu Obywatelskiego Gminy Starachowice.

- Zakończyły się prace związane z budową ciągu pieszo – rowerowego zgłoszone do realizacji w ramach Budżetu Obywatelskiego przez pana Ryszarda Przybylskiego oraz radnych Rady Miejskiej panią Jadwigę Piątek i pana Marcina Sowulę - informuje prezydent miasta Marek Materek. - Projekt ten, nim został zrealizowany, spotkał się z różnymi przygodami. Wybrany wykonawca dokumentacji w ostatniej chwili zrezygnował z realizacji zawartej umowy. płacąc karę wycofał się, przez co realizacja inwestycji przesunęła się w czasie o ponad rok.

Prace doszły do skutku w roku 2017, wykonała je firma DROGMAR, koszt przedsięwzięcia to ponad 380 tys. zł. Jak informował Paweł Podeszwa - wykonawca inwestycji, prace przy realizacji przedsięwzięcia trwały około dwóch miesięcy i zostały zakończone przed wyznaczonym terminem.

- Mamy tu ciąg pieszo – rowerowy, ławki, kosze na śmieci oraz kilkanaście nowych słupów oświetleniowych z oprawami LED. Dziękuję wnioskodawcom tego projektu oraz jego wykonawcy za solidne wykonanie - mówi prezydent.

Nowy pasaż po zakończeniu prac wizytowali radni Rady Miejskiej wraz z autorem wniosku panem Ryszardem Przybylskim.

- Dziękuję za realizację inwestycji, a mieszkańcom dziękuję za cierpliwość - mówił radny Marcin Sowula. - Realizacja prac przesunęła się o rok, ale jest ładnie, czysto, przejrzyście. Zamontowana w tym miejscu kamera będzie czuwać nad bezpieczeństwem mieszkańców.

- Przypomnę, że to miejsce jeszcze do niedawna, półtora miesiąca temu wyglądało zupełnie inaczej. Teren był nierówny, droga posypana szlaką zapadała się, nie było oświetlenia ani ławek - informuje radna Jadwiga Piątek. - W tej chwili mamy kostkę brukową i asfalt. Jest oświetlenie. Podziękowania należą się panu prezydentowi i mieszkańcom, którzy głosowali za jego realizacją, a także projektantowi i wykonawcy. Mieszkańców zachęcam do kolejnych działania, aby dalej dbali o miejsce, w którym mieszkają i zabiegali o to, aby żyło im się lepiej i bezpieczniej m.in. poprzez realizacje tego typu przedsięwzięć.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ