reklama

Zaprezentowali ciekawą ofertę zdobywania zawodu

OHP

W numerze

Zaprezentowali ciekawą ofertę zdobywania zawodu

OHP

 

Dzień Otwarty placówki oświatowej to okazja do promocji działalności w środowisku lokalnym. Tak też było w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Starachowicach.

Dyrektorzy szkół współpracujących, przedstawiciel Powiatowego Urzędu Pracy i władz lokalnych oraz dyrektor biura Świętokrzyskiej Wojewódzkiej Komendy i pedagodzy z gimnazjalistami odwiedzili 6 czerwca br. Ośrodek Szkolenia i Wychowania OHP w Starachowicach. Trwał bowiem Dzień Otwarty placówki. Doradca zawodowy Katarzyna Misiowiec zaprosiła gimnazjalistów na warsztatowe zajęcia na temat wyboru dalszej ścieżki kształcenia oraz poznania świata zawodów.

Działalność szkoleniowo – edukacyjną i opiekuńczo - wychowawczą ośrodka przedstawiła gościom kierownik ośrodka, Agnieszka Kuś, a dyrektor Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 3 w Starachowicach Mariusz Majewski omówił zasady nowej reformy szkolnej, ze szczególnym zwróceniem uwagi na funkcjonowanie szkół branżowych. O efektach realizacji projektu "Zdobywamy umiejętności zawodowe w krajach europejskich" poinformowała Lucyna Prokop - koordynator projektów POWER realizowanych z Europejskiego Funduszu Społecznego, natomiast uczestnicy staży zagranicznych w Niemczech i Portugalii zaprezentowali własne spostrzeżenia na temat nabytych umiejętności, kompetencji i doświadczeń.

Artystyczną oprawą był występ grupy Kameleon (Patrycja Mazur, Kenly Carelli, Wioletta Gałuszkiewicz, Anna Bracik, Karol Brożyna i Piotr Kwapisz), którzy dali koncert piosenek i skeczów. Odebrali gromkie brawa i podziękowania za działalność artystyczną, bo poświęcili wiele godzin pracy na rzecz promocji ośrodka, a w bieżącym roku szkolnym kończą edukację i rozpoczynają nowy etap życia.

Poczęstunek dla gości przygotowali adepci zawodu kucharza, którzy doskonalili swoją wiedzę w Portugalii. Były więc takie specjały jak: pasteis de nata, tiramisu, sałatka z owocami morza, zupa caldo verde i bacalham com natas czyli dorsz w śmietanie. Wszystko było pyszne!

Ela Kordecka

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ